İkamet İzninde Değişme

İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye içerisinde Suriyeli sığınmacılar için statü ve yükümlülüklerini içeren yeni ” yabancılar ” yönetmeliği yürürlüğe girmiş oldu.. Resmi gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik içerisinde yer alan önemli düzenlemeler ise şu şekilde :

– Geri gönderme yasağı uygulaması kanun kapsamı içerisinde yer alan ve giren yabancıların tamamı için uygulanma kararı alınmıştır.

– Türkiye içerisine girişler için izin verilmeyecek olan kişiler içerisinde olduğu belirlenen yabancılar ile beraberinde yine aynı kapsam içerisinde olan sınır kapıları içerisinde uluslararası koruma başvurusu talebi içerisinde yer alan ve haklarında verilmiş olan karar ile başvuruları kabul edilmeyen kişiler , kabul edilemez yolcu kapsamı içerisinde işlem görecek ve bu yabancılar ile ilgili Hava Yolu Taşıyıcılarının Yükümlülükleri ile İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile çıkarılacak olab diğer yönetmelikler çerçevesi içerisinde işlem yapılacaktır.

–  Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından alınmış olan yasal kalış imkanına sahip olan kişiler ,  uluslararası koruma başvuru sahibi yada statüsü sahibi kişiler için ve yahut geçici korunanların toplum ile beraberinde olan karşılıklı olarak uyum sağlanması amacı ile uyum faaliyetleri için planlama, uygulama veya bu amaç ile oluşturulacak olan merkezlerin kurulması konuları için kamu kurum ve kuruluşları , yerel yönetimler , sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlar ile beraber iş birliği yapılacak.

– Suriyeli mültecilerin de içinde yer aldığı mülteciler ve ikincil koruma statü sahipleri için aile ikamet izni alabilme hakkına sahiptir.

– En az 3 yıl süre ile aile ikamet izni alarak Türkiye’ de kalmış olanlar kişilerden 18 yaşını bitirmiş olanlar , talep etmeleri durumunda bu izin süresinin kısa dönem ikamet izni olarak dönüştürelebilecek veya sağlamış oldukları başka ikamet izni çeşidine göre başvuru işlemi yapabilecekler.

Kamupersoneli.net

Exit mobile version