MEB'den nöbet tutan öğretmenler hakkında flaş açıklama: Resmi yazı yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında nöbet tutan öğretmenlerin ek ders ücretleriyle ilgili resmi yazı gönderildi. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan resmi yazı Genel Müdür Hamza Aydoğdu imzasıyla yayınlandı.

NÖBET TUTAN ÖĞRETMENLERİ İLGİLENDİRİYOR

Yayınlanan resmi yazıda, “Destekleme ve yetiştirme kurslarında nöbet görevi verilen yönetici ve öğretmenlerin ne şekilde ek ders ücretinden yararlandırılacakları ile aynı gün hem ders hem de nöbet görevi verilen öğretmenlerin her iki görev için öngörülen ek ders ücretinden birlikte yararlandırılıp yararlandırılamayacakları ve söz konusu kurslarda nöbet görevini yerine getirmeyen öğretmenler hakkında nasıl bir işlem yapılacağına ilişkin ilgi (a) yazı ve ekleri incelenmiştir.” İfadeleri yer aldı.

MEB NÖBET İÇİN RESMİ YAZI YAYIMLADI

Ayrıca yazıda şu açıklama yapıldı:

Bilindiği gibi ilgi (b) Kararın 5’inci maddesinde; genel bilgi ve meslek dersleri Öğretmenlerinin haftada 15 saat aylıkları karşılığında ders okutmakla yükümlü oldukları 6. maddesinde ise; bu öğretmenlere 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate kadar ek ders görevi verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kararın 8’inci maddesinde de; bu Kararla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders görevi verilebileceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan. 25.08.2017 tarihli ve 30 165 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmenin “Eğitim öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” bölümünün “örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti” başlıklı 21’inci maddesinde; “Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti denir.” hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede;

1-Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dibi» ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere bu görevlerine bağlı olarak ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri içinde olmak üzere haftada 3 saat ek ders ücreti ödenmesi bir kişiye hiç bir şekilde haftada 3 saatten fazla ek ders ücreti ödenmemesi.

2-Örgün eğitim kurumlarında ders yılı süresi dışında veya hafta sonu günlerinde nöbet görevi verilen yönetici ve öğretmenler ile ne zaman verildiğine bakılmaksızın yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlere nöbet görevi için öngörülen ek ders ücretinin ödenmemesi.

3-  Aynı gün hem ders hem de 1’inci maddede yapılan açıklamaya uygun olarak nöbet görevi verilen öğretmenlere, söz konusu görevleri fiilen yerine getirmiş olmaları şartıyla her iki görev için öngörülen ek ders ücretinin ayrı ayrı ödenmesi, gerektiği değerlendirilmektedir.

Exit mobile version