Ankara Kulisleri Yeni Partiler ile Yeni İttifakların Artma Olasılığını Konuşuyor!

AK Parti’ nin iktidar, CHP’nin muhalefet ittifaklarının başını çektiği denkleme, yeni siyasi partilerin eklenmesi ile “üçüncü ittifak” olasılığı Ankara kulislerinde tartışılıyor. Bu kapsamda, Babacan, Davutoğlu, Saadet, İYİ Parti’nin yeni bir ittifak bloğunu oluşturabileceği, CHP’nin HDP ile, AKP’nin de MHP’yle ittifak yapacağı bir senaryonun yaşama geçip geçmeyeceği tartışılıyor.

Böyle bir senaryoda, hem herkesin istediği ve ideolojisine uygun partilerle ittifak yapabileceği, hem cumhurbaşkanlığı seçimini “ikinci tura” zorlayacağı vurgulanıyor. Ancak, yeni kurulacak partilerin “güçlü bir seçmen desteği” alacağı yönünde bir veri olmaması ve İYİ Parti içindeki ekipler çatışmasının parti tabanında oy kaybına yol açabileceği belirtiliyor.

Partisinin yeni ittifaklar kurması gerektiğini dile getiren AK Parti içinde zaman zaman tartışılan Bülent  Arınç ise, “Yeni ittifaklar bulmamız lazım dedim. Alevi kardeşlerimizin oylarını önemsiyorum. Samimiyetle itiraf edeyim, onlara çok uzak kaldık. Alevi yurttaşlarımızın oylarına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 

A&G Araştırma Şirketi’nin Genel Müdürü Adil Gür, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın yanına yeni bir ittifakın eklenebileceğini iddia etti. Gür  konuya ilişkin açıklamasında “Yeni bir perspektif açmak istiyorum. Biz hep şunu konuşuyoruz. Davutoğlu, Babacan parti kuracak, Millet İttifakı içerisinde yer alacak. Bu benim şahsi görüşüm. Bence Türkiye’de üçüncü bir ittifak ortaya çıkacak. Üçüncü bir ittifak. Saadet Partisi, Davutoğlu, Babacan ve İYİ Parti. Neden? Şayet CHP ve HDP zorlanırsa, CHP ve HDP’nin daha fazla yakınlaşması konuşulursa, böyle bir huzursuzluk olursa diyorum. Bu bir varsayım. Çok yazılıp çiziliyor. İYİ Parti AK Parti’ye doğru kayıyor. Efendim İYİ Parti ve MHP yer değiştirecekmiş. Bir sürü senaryolar yazılıyor. Tek cümle diyorum ki Türkiye’de üçüncü bir ittifak ortaya çıkacak. Ama üçüncü ittifakı yanına alan kazanır. Öyle bir durum var işte.” ifadelerini kullandı.

İktidara yakınlığıyla bilinen köşe yazarı Mehmet Acet köşesinde yeni parti yeni ittifaklar konusunda “Bir taraftan “İyi parti bizim ittifaka katılsa, taban buna ne kadar uyar” sorusu soruluyor, öbür yandan, İyi Parti’nin Millet ittifakından kopmasının her durumda yüzde 51 denklemini kendi lehlerine değiştirebileceği konuşuluyor. Ufukta bir erken seçim gözükmüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönem için ‘hızlandırılmış bir ittifak trafiği’ yaşanması pek ihtimal dahilinde gözükmüyor. Ancak, İyi Parti’nin “HDP varsa biz artık yokuz” anlamına gelen, bundan sonra son iki seçimde olduğu gibi olmayacağına delalet eden yeni duruşunun siyaset matematiği için yeni bir atmosfere tekabül ettiği de bir gerçek.” diyerek görüşlerini belirtti.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi ise bugünkü köşesinde şöyle bir değerlendirmede bulundu:

“Erdoğan erken seçime gitmemek ve 2023’e kadar ülkeyi yönetmek için yeni bir hükümet yapısı oluşturur, AK Parti, MHP ve İYİ Parti’den bakanlar atarsa içinde yer alabiliriz.

“Akşener’e bazı mesajların geldiği söyleniyor”

Böyle bir ortam var mı? Görünürde yok. Ayrıca Erdoğan’ın istemesi yetmez, İYİ Parti konusunda Bahçeli’nin de ‘Evet’ demesi gerekir. Ama burası Türkiye… Bu aşamada AK Parti’nin İYİ Parti’yle direkt bir teması yok. Akşener’e bazı mesajların geldiği söyleniyor. Ama bunların Erdoğan’a ait olup olmadığı tartışmalı. Kişisel fikrim ise o mesajların Erdoğan’a ait olmadığı yönünde. Ama hissedilen bir şey var. O da psikolojik duvarlar aşılmış, iki parti arasındaki buzlar çözülmeye başlamış.”

Exit mobile version