Araç Muayene İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Periyodik Araç Muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların, teknik yeterliliklerinin muayene edilmesidir. Peki muayeneye gitmeden önce bilinmesi gerekenler arasında neler yer alıyor? Sizin için hepsini bir araya getirdik.

2019 araç muayenesi için belgeler şunlardır:

LPG / CNG’li araçlar için gerekenler:

Tadilattan geçen ve tadilat sonrasında muayenesi yapılacak araçlar için istenen ek belgeler şunlardır:

Yukarıda bahsettiğimiz araç muayene için gerekli evraklar asıl belgeler olmalıdır.

Araç Muayene Ücreti 2019

Muayene ödemeleri yalnızca nakit olarak kabul edilmektedir. Ücretlere KDV de dahildir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesine göre muayene geciktirme durumunda gecikme bedeli ödenmesi gerekmektedir. Süre geçirilmesi durumunda geciken her ay için muayene ücretinin %5’i oranında bedel ödenmelidir. Ödemeleri aracı götürdüğünüz muayene istasyonlarına yapabilirsiniz.

Araç Muayenesinde Nelere Bakılıyor?

Araç muayenesinde bakılan noktalar “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Yönetmeliği” kapsamında belirlenmiştir. Muayene için gerekli evraklar ile birlikte motorlu ve motorsuz araçlarda gerçekleştirilecek zorunlu kontroller şunlardır:

Araç Muayene Randevu

Araç muayenesi randevu işlemi TÜVTÜRK Araç Muayene Randevu Sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Araç muayenesi için TÜVTÜRK tek yetkili kuruluştur. Araç muayene randevusu 2 şekilde alınabilmektedir:

Online araç muayene randevusunu şu şekilde alabilirsiniz:

Araç Muayene Sorgulama

Araç muayenesi sorgu işlemini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bu konuda hizmet sağlanır. Şifrenizle birlikte sisteme giriş yaparak “TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama” şeklinde aratıp sorgu yapabilirsiniz. Araç muayenesi randevu iptal işleminizi de buradan yapabilirsiniz.

Son Muayene Geçerlilik Tarihi

Muayene geçerlilik süresi araç türlerine göre şu şekildedir:

Belirtilen sürelerin bitiminde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereği araç muayene için gerekli evraklar ile araç muayenesine gidilmesi gerekmektedir.

Exit mobile version