Askerlik Tecil Şartları ve tecil için istenen belgeler Nelerdir?

Askerlik tecil şartları kanun ve ilgili yönetmeliklerde açıkça belirlenmiştir. Buna göre askerliğini tecil ettirmek için gerekli şartlar:

*Eğitim nedeniyle tecil,

*Sağlık sorunlarına bağlı olarak tecil,

*Askerliğe engel kamu görevi nedeniyle tecil,

*Aynı anda kardeşlerle askerlik çağına gelmiş olmak,

*Milli sporculuk nedeniyle tecil

Olarak belirlenmiştir. Askerliğin tecil edilebilmesi için bu şartların oluşması gerekmektedir. Ülkemizde askerlik çağına gelen vatandaşların büyük bir bölümü eğitim ve sağlık nedeniyle tecil işlemleri yaptırmaktadır. Askerlik tecil şartları için belirlenen şartların oluşması halinde tecil işlemleri yapılabilmektedir.

Askerlik Tecili İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Askerlik tecil belgeleri ile bağlı olduğunuz askerlik şubesine giderek tecil işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür. Günümüzde askerlik tecil işlemleri e-devlet başvurusu, aile hekimi kontörlü ve onay sürecinin ardından şubelere gitmeye gerek kalmadan yapılabilmektedir. ASAL Yoklama ile e-devlet üzerinden tecil sürecini başlatabilirsiniz. Ancak tecil şartları için doğrudan şubeden işlem yapmanız da gerekebilir.

Askerlik tecil için gerekli belgeler:

*Mezuniyet diploması fotokopisi,

*Kimlik fotokopisi,

*6 adet son altı ay içinde çekilmiş fotoğraf,

*Şube tarafından istenen diğer belgeler.

Tecil işlemleri için istenen başlıca belgeler arasında yer almaktadır. Son yıllarda birçok resmi işlemin e-devlet üzerinden yapılması askerlik tecil işlemlerinin de kısa sürede yapılmasına imkân sağlamıştır.

Askerlik Ne Kadar Süre Tecil Ettirilebilir?

Askerlik tecil süreleri, farklı tecil şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Sağlık, eğitim, yaş vb. kriterlere göre kişisel durumlar için farklı süreler geçerli olacaktır. Lise ve dengi okullardan mezun olunduktan sonra eğitime devam etmeyen kişilerin 29 yaşına kadar tecil hakları bulunmaktadır. Üniversite öğrenimin bitmesinin ardından ise bu süre, mezuniyetten sonra 2 yıl olarak belirlenmiştir. Yüksek lisans, doktora vb. programlarda eğitim gören kişiler ise 35 yaş sınırını aşmamak kaydıyla 1 yıl daha tecil işlemlerini yapabilirler.

Askerlik Tecil Sorgulama Nereden Yapılır?

Askerlik tecil ettirme e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Tecil işlemleri için aile hekimi onayının ardından, ilgili askerlik şubesinin de onay vermesi üzerine tecil işlemi gerçekleştirilmiş olur. Yine e-devlet üzerinden tecil işlemleri sorgulanabilmektedir. Askerlik tecil şartları sağlandığı takdirde, askerlik şubelerine gitmeden tecil işlemlerinizi yapabilirsiniz. E-devlet şifresi olmayan kişiler PTT şubelerinden e-devlet şifrelerini temin edebilirler.

Kimler Askerliği Tecil Ettirebilir?

Askerlik tecil işlemleri askerlik çağına gelen her erkek Türk vatandaşı tarafından yapılabilir. Eğitimin sona ermesi, sağlık sorunlarının ortadan kalkması veya yaş sınırının geçilmesi dışında askerlik belirlenen süreler içinde tecil ettirilebilir. Buna göre askerlik tecili:

*Eğitime devam edenler,

*Yaş sınırına ulaşmamış kişiler,

*Askerlik için gerekli sağlık şartını sağlayamayanlar.

Tarafından yapılabilir. Askerlik tecil işlemlerine ilişkin tüm işlemler e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. İnternet üzerinden tecil başvurusu yaptıktan sonra belirlenen adımları takip ederek tecil işlemleri en geç 2 gün içinde tamamlanmaktadır.

Mezun Olduktan Sonra Tecil Süresi Ne Kadardır?

Üniversite mezunu askerlik tecil ettirme süresi 2 ay olarak belirlenmiştir. Ön görülen süre içinde resmi olarak mezun olduğunuz tarihten itibaren 2 ay içinde tecil işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Üniversite mezunları tarafından yapılan tecil işlemleri en fazla 2 yıl süreyle yapılabilmektedir. Lisans eğitiminin ardından, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden kişiler 35 yaşına kadar 1 yıl sürelerle askerlik tecil hakkına sahiptir.

Açık öğretim fakültesi mezunları içinde aynı şartlar geçerlidir. Öğrenimleri devam ettiği sürece ister açık öğretim ister örgün öğretim olsun fark etmeksizin 29 yaşına kadar aktif öğrencilik durumunda askerlik tecil ettirilebilmektedir. Askerlik tecil şartları sağlandığı takdirde askerliğin tecil ettirilmesi mümkündür.

Exit mobile version