Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AK Parti'nin İlçe Seçim Kurulu Başkanları İtirazını Reddetti!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) itirazı hakimlerle alakalı idari tasarruf ve yaptırım uygulama yetkisinin Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda (HSK) olduğu nedeniyle reddedildiği açıklandı.

11 Haziran 2019 tarihinde yapılan toplantıda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ilçe seçim kurulu başkanı hakimlere yönelik olarak idari tasarruf ve yaptırım uygulama yetkisinin HSK’da olduğu için YSK tarafından yapılacak hiçbir işlem olmadığına hükmedildi.

Gazete Duvar tarafından aktarılan haber içerisinde yer alan detaylara göre; CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu kararı hakkında;

“Derler ki; YSK, erkeği kadın, kadını erkek yapmak dışında her şeyi yapabilir. Zira Anayasamızın 79. maddesi uyarınca kararlarına herkes uyar” dedi. 

PEKİ NE OLMUŞTU?

YSK’nın “Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanları 23 Haziran’da da görev yapacak” kararının tepki yaratması üzerine YSK Başkanı Sadi Güven yasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak İstanbul ‘da görev yapan 13 ilçe seçim kurulu müdürünü geçici olarak çevre illerde görevlendirdi.

Bu müdürler, İstanbul seçiminden sonra müdür olarak İstanbul’daki görevlerine devam edecekler. Bu kararla YSK’ya başvuru yapan Şişli İlçe Seçim Kurulu müdürü de uzaklaştırıldı.

Ancak seçim kurulu başkanı olan hakimlerle ilgili YSK’nın bir yetkisi bulunmuyor. 2802 Sayılı Kanunun 86. maddesine göre hakimlerle ilgili 31 Mayıs 2019 tarihli yazı ile HSK’ya başvuru yapıldı.

Exit mobile version