Öğretmen

Sözleşmeli Öğretmenlik Tekrar Geliyor

Sözleşmeli Öğretmenlik Tekrar Geliyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda sözleşmeli öğretmenlik ve öğretmen atamalarıyla bilgiler verdi. Yeni dönemde tekrar sözleşmeli öğretmenlik uygulaması getireceklerini açıklayan Bakan YILMAZ, bu öğretmenlere 5 yıl sonra kadro verecekleri, 8 yıl sonra da tüm bölgelere tayin hakkı vereceklerini ifade etti.

Öğretmenler Doğuda 5 Yıl Çakılı Kalacak

Yeni dönemde sözleşmeli öğretmen alımı yapılacak ve 5 yıl doğu ve güneydoğuda öğretmenler çakılı olacak. 8 yılın sonunda da diğer bölgelere tayin isteyebilecek.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Şimdi, öncelikle Sayın Tanal’ınki… “Ücretli ya da sözleşmeli öğretmen çalıştırmak doğru bir yöntem midir?” Biz doğru olduğunu söylemiyoruz, kesinlikle doğru değil. Yani, doğru olanı kadrolu öğretmen ama bir doğrusu var, bir de hayatın gerçeği var, istesek de istemesek de hayatın gerçeği bazen sözleşmeli, çok net söylüyorum. Güneydoğuya öğretmen atıyoruz, bir yıl sonra atadığımız öğretmenlerin -arkadaşların bana verdiği rakamı söylüyorum- yüzde 90’a yakını geri dönüyor. Neden? Mazeret ataması nedeniyle, eş tayini dolayısıyla. Eş tayinini atamasak yine bu sefer diyecek ki: “Anayasa’da devlet aileyi koruyacak. Aile bütünleştirmesini sağlamıyorsunuz.” Peki, oradaki öğretmeni buraya almasak, aile bütünlüğünü sağlamasak, orada kal desek… Yani, buraya çeksek orası boşalıyor; e, güneydoğuda birilerini tutmamız lazım. Şu anda öğretmen açığı Marmara’da daha fazla yani güneydoğuda da öğretmen oranı var ama ücretli öğretmen de var, sözleşmeli öğretmen de. Bakın, bir yasa getireceğiz, bu yasada diyeceğiz ki: Sözleşmeli öğretmen kadrolu… Çakılı diyelim kadrolu demeyelim de. Çakılı öğretmeni beş yıl doğuda ve güneydoğuda çalıştıracağız, ondan sonra kadroya alacağız. Sekiz yıl çalıştıktan sonra da Türkiye’nin diğer yerlerine gitme imkânını vereceğiz. Aksi hâlde, sözleşmeli statüyü kaldırırsanız, güneydoğuya 1 öğretmen bulamayabilirsiniz. Peki, oradakilerin de eğitim alma hakkı değil mi? Demek ki doğru olanı kadrolu ama ihtiyaçtan…

Bir başka hususu daha söyleyeyim, buradaki bazı arkadaşlarımız da söyledi: Bazı illerimizde öğretmen fazlası var, bunlardan biri de Tunceli diyeyim. Yani, öğretmen ihtiyacı diyelim ki -rakamı varsayımsaldır- 3 bin öğretmen ihtiyacı varsa mevcut öğretmen 3.500. Neden olmuş? Mazeret nedeniyle orada kalmışlar. Ankara da böyle, bizim burada öğretmene ihtiyacımız yok ki ama gönderemiyoruz da. Eğer hepsini yüzde 100 kadrolu yaparsak inanın ondan sonra, mazeret nedeniyle bile hiç kimseyi bir yere atayamayız.

Dolayısıyla da yüzde 6 gibi bir boşluk var, yüzde 94’ü dolu kadroların. Bu yüzde 6 gibi boşluk, Millî Eğitim Bakanlığında, kimisinin acil ihtiyacından, kimisinin annesi babasından -Allah göstermesin- bir başka mazeretten dolayı yer değiştirmesine neden oluyor. Yoksa, yüzde yüz kadrolu yaparsak, yüzde yüzünü doldurursak iller arasında atama yapabilme imkânını kazanamayız.

3 Tane Sözleşmeli Öğretmen Kadroya Geçmedi

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) : Bizim şu anda 900 binin üstünde öğretmenimiz var. “Türkiye’de sözleşmeli öğretmen var mı?” Bir ara sözleşmeli öğretmen vardı. Bakanlığımız kadrolarına ilk defa 2005-2006 öğretim yılında 657 sayılı Kanun’un 4/b maddesi kapsamında kadrolu öğretmenler alıyorduk. 2005-2006’da 20 bin, daha sonra devam eden yılda 20 bin, 2007-2008’de 10 bin, 2008-2009’da 20 bin. Ancak 2011 yılında 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle bunlar kadroya alındı. Dolayısıyla şu anda sözleşmeli yok. Ancak o kadroya geçmek müracaat üzerine olduğundan sadece 3 kişi, 3 tane sözleşmeli öğretmen kaldı, kendileri kadroya geçmek için müracaat etmemişler. Şu anda sözleşmeli öğretmen maaşı, 2016 yılı için söylüyorum, yani içinde bulunduğumuz yıl için, 2 bin 194 lira civarında. Ek dersle, sınıf öğretmenleri üzerinden haftada on beş saat baz alınırsa 539 lira; ikisini de toplarsak 2.700 liraya yakın bir maaş almaktadırlar.

YORUM: Sözleşmeli öğretmen uygulamasıyla birlikte mülakat konusu da gündeme gelebilir. Valilikler, başvuruyu alıp mülakattan geçirdikten sonra sözleşmeli öğretmen olarak atayabilir.
 

 Özel Haber

Bir Yorum

  1. Yazik nasil bir adalet sisteminiz var? Taserona kadro ver istedigi ilde imkanlar tam gaz gitsin bizler universite siralarinda dirsek curutelim ama 5 sene sonra kadro alalim yuh size…bu ulkede egitimsizler icin is imkani daha kaliteli…ne kadar egitim o kadar ezginlik…birde verilen maaslarda bir lutuf gibi hesaplanip onumuze sunuluyor…

  2. Oldu canım. 5 yıl doğuda sözleşmeli 1000 liraya çalıştıracak birde 8 yıl sonra kadro vereceklermiş. Öyle öğretmen bulursanız kapatırsınız açığı. Kanuna bak şaka gibi.

  3. Suriyeli lere öğretmen kadrosu aç 2600 tl maaşla hemde kadrolu türkiyenin her yerine kendi halkına sözleşmeli 8 sene Doğu güney Doğu demiyorum 5 yıl diyor çocuk kandırmayı çok sevmisler

  4. Böyle saçmalık mi olur yaaa… o zaman 5 yıl çalışma sarti koyuyorlarsa maaşı da dogudaki kadrolu öğretmen maaşı kadar yapsın kalsın ama yoksa bir buçuk bine kimse kalmaz yazik yani bu adalet mi madem doğuda kinse yoksa Doğu daki istihdamı iyilestirin sanki bilmiyoruz Doğu da nelerin döndüğünden kimse kimseyi kandirip aptal yerine koymasin böyle şartlarda kadrolular kalmiyorsa sözleşmeli kimse kalmaz

  5. o zaman sözleşmeli öğretmenleri kadroya almıştın tekrar sözleşmeli yap hatta kadrolu öğretmenleri sözleşmeli yap ki adil olsun eğitim ölmüş bu memlekette

  6. Şu anda sözleşmeli öğretmen maaşı, 2016 yılı için söylüyorum, yani içinde bulunduğumuz yıl için, 2 bin 194 lira civarında. Ek dersle, sınıf öğretmenleri üzerinden haftada on beş saat baz alınırsa 539 lira; ikisini de toplarsak 2.700 liraya yakın bir maaş almaktadırlar.
    Bin lira değil ya burda yazıyor iste.

  7. 8 yıl doğumu. Valla kardeşim yüzünden gittim duramadım örümcek akrebi birdert sıcağı ayrı dert. 8yıl durabilcek varsa helal derim.

  8. Olmaz böyle birsey.evli barkli insanlar nasil kalacak 8 yil oralarda ! Esim özelde.is bulmak o kadar kolay degil her sektörde.aileleri parcalamayin !

  9. atanamadık diye yırtınanlar şimdi neden buna da bahane buluyor. :/ tamam sen doğuya gitme doğuda da binlerce bekleyen hoca var onlar çalışır.

  10. Böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Olursa da bizim açımızdan bir facia olur gibi.Eşim Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu ve 10 yıldan beri atama bekliyor. 10-11 yıl sonra atandıktan sonra geri gelemeyecekse vay halimize!!!

  11. bu Sözleşme 5 yil icinmi yapiliyor yoksa her yil ayri sözleşme mi olacak. kpss den atandik diyelim 1 yilsonunda ya da 2yil sonunda o zaman ne olacak?

  12. bu ülkede neden öğretmene değer ve kıymet verilmiyor. insanlar aldıkları maaşla karınlarını zor doyuruyorlar 1000 1500 lira ne ya şaka gibi resmen 4 sene oku emek ver sonra atama bekle ki atasınlar. sözleşmeli öğretmeni neden sadece türk dili ve sınıf öğretmenliği alıyor bu insanların psikolojileri çok mu iyi neden Psikolojik danışmanlara üvey evlat muamelesi yapıyorsunuz. insanlar evlenemiyor evini geçindiremiyor bide erken yaşta evlilik teşviki yapıyorlar hangi parayla aile kurulacak ancak söylüyorsunuz. öğretmenlerini madur etme geleceği yetiştiren bizler olacağız. kul hakkına girmeyin onca atama bekleyen hayatını erteleyen insan var kadro yoksa bizler içinde yeni alternatifler düşünün …

  13. Yapmak istemeyen gitmez. İstediği yerde durur ona göre hayat kurar, kimse silah zoruyla gönderilmiyor… Bunun yani sıra kadrolu öğretmenlik hakkında veriyor çalışırsınız kpss ye alırsın yeterli puanı istediğin yere gidersin…

  14. Öğretmen atamalarında torpil yok diyemeyecekler artık.Bu bahaneyle torpilin önü de açılmış oldu gözleri aydın…

  15. 7 yıldır atama bekliyorum bu sene evlendim şimdi gidip güneydoğu da 8 yıl yalnız mı kalayım yoksa ayda bin lira sadakaya ücretli köleliğe devam mı edeyim ????

  16. Tarihçiyim beşinci senem 82 ile açıkta kalmak çok kötü şimdi diuorum bu bizim için hayırlı mi inşAllah öyledir diuorum insan ıssız kalınca bir de ücretli öğretmenlikten çok da iyidir diye dusunuyorum

  17. koçum sözleşmeli öğretmen maaşı ortalama 2700 tl iyi oku. 5 sene çalış kadrolu ol ondan sonra 3 sene daha çalış atanma hakkın olsun. Durum bu. Çalışmaz mısın?

  18. ağustosta kadrolu atama olmayacak bunun yerine söz konusu bölgelere sözleşmeli öğretmen atanac kim karlı bu ışte tabiki yine hükümet. Ha bire işsiz güçsüz fukaraya kazık atıyorlar. Çakılı öğretmenmis adı da ölümüne çakılı..

  19. KPSS sız atadonlar herkesi.isteyen gider istemeyen gitmez…surundurduklerı yeter artık senelerce atanmayı beklıyenlerı gondersınler bence

  20. Eski sistem iyi.kimse o kadar zaman ailesinden ayrılmak istemez…öğretmen olmak vekil olmaktan daha zor.aradaki maaş farkına bak bı de…

  21. Ben giderim çünkü gözümün arkada kalacağı kimsem yok ancak benim dışındakileri de düşünmek lazım.Herkesi memnun edecek bir düzen,sistem varmı ki dünya ve ülkemizde.

  22. hocam daha tasarı net değil ,sözleşmeli öğretmenlik için 2009-2010 da aranan şartlar ile astronot olmak için aranan şartlar aynı. Göreceğiz ama hiç boşuna fazla umut vermeyelim.

  23. Lütfen taşeron işçilerimizi baz almayın onlar yıllardır iş garantisi olmadan çalıştılar kadro almak da haklarıydı.Ya siz öğretmen adayları daha öğretmenlik vasıflarına ulaşmadan bir elim yağda bir elimde balda olsun diyorsunuz Oradaki çocuklarda bizim çocuklarımız onlarında eğitime ihtiyacı var Saygıdeğer öğren adayları lütfen saygılı olalım

  24. Acaba tum belli ogretmenler icin mi gecerli yoksa tum ogretmenler icin midir

  25. ilk defa sözlesmelıye başvuracaklar nasıl olucak yararlana bılıyor mu ama 8 yıl dıyor nasıl olucak acaba.(

  26. Size mustahakm bu akpyi siz getirdiniz. Bakin adam diyor ki 5 yil sozlesmeli olucak sonra performansa göre sözleşme yenilenecek veya kadroya alınacak veya atılacak deniyor;:) böyle bir halt yeniyorsa bundan önce atananlarin da kadrosunu al sözleşmeli yap öyle yagma yok. Yuzbinlerce öğretmen adayi buna da engel olamazsa size müstahaktir bu.

    2017 subatta atama yap hem de sözleşmeli yok yaa , oldu mk sen hem haklardan mahrum et hem 5 yil sonra kadro garantisi verme belki de çıkaracaksin vAllahi böyle yuzsuz bir sistem yoktur. Millet hukuki yollara basvursun

  27. Her bölgede her bölümde mi olacak sözleşme bunun cevabı yok mu bir maaslar ayni kadroluyla deniyor

  28. Admin milleti niye galeyana getirip eksij bilgi veriyorsun haz mi aliyorsun. Bakan kadrolu + sözleşmeli birlikte alım olacak dedi. Muhtemelen kadrolu icin ayri kontenjan sözleşmeli icin ayri kontenja olacak. Sözleşmeliler Doğu ve Güneydoğu icin olacak bunu da belirt ki millet kafayı yemesin durduk yere.

  29. müthiş bir uygulama bunu sistemleştirip dahada geliştirmeliler…

  30. hiçbir hükümet ögretmenlik gibi kutsal bir mesleği bu denli çiğneyip ayaklar altına almadı ya.mulakat da ne oluyor.bize eğitim fakültelerin de mulakat gibi bire bir görüşme yapılan sözlü sınavların güvenirlik kalitesi çok düşük olmakla beraber çok ta subjektif değerlendirilir. Eğer mulakkat gelirse ülke de kaos yasanacagının farkında olmaları gerekir.

  31. Zengin ve torpilliler atandı fakirler ne kadar emek versede boş desenize direkt ne evirip çeviriyorsunuz lafı

  32. herkesin yorumuna göz gezdirdim..kimi desteklemiş kimi karşı çıkmış..kimide saçmalamış herkesi sözleşmeli yapsınlar diye…o kişiye sözüm verilen hak geri alınmaz…bunu bilesin..ben 14 yıl sonra atananlardanım..çok zorluk çektim bu zaman sürecinde şimdi Allaha şükür atandım…durumlarıdam düzelttim eşim ve çocuklarımada kavuştum…sistem şu olacak sanırım..ya sözleşmeli-kadrolu diye dönemlik atama yapacak yada aynı dönemde sözleşmeli-kadrolu diye atama yapacak…sözleşmeliler doğu-güneydoğu bölgeleri açılacak..mesela kpss puanı 65 olan sözleşmeli atanabilirken…belki 75 puan olan batıyı istedi diye atanamayacak…durum bu…şunuda söyemek isterim öğretmen olmayan veya atanama ihtimali olmayanlar abuk sabuk yorum yazmasın derim…ohhh der gibi..yok siz getirdiniz bunları gibi….diğer arkadaşlarda ağlamadan eleştirsin bu gibi insanlara fırsat vermesin derim..tşkler

  33. Bir yazı okudum ve okuduğum yazıda deneyimler doğuya ataniyor diye. Ben yazıya hiç katılmıyorum neden mi? Kendimden örnek vereyim mezun olalı 12 yıl oldu ve 12 yıl sonra nasip oldu atandı bu 12 yılda çalışmadığı dersane kalmadı söyle bakalım benim deneyim siz?

  34. Burda yaşayanlar sorunsuz nasıl yaşıyorsa gelenler gönülden isteyerek ve önyargısız geleceklerse sıkıntısız hayatlarını sürdürürler inşAllah.

  35. M.Kemal Atatürk yaşasaydı öğretmenliği bu kadar degersizlestirildigini ve oyuncak gibi oynandığını görseydi utanirdi…..

  36. Benim eşime özel sektörde çalışıyo ben ataninca oda işinden olacak yanıma gelince ne anladım bu işten nasıl werecek benim yanıma delete büyükleri acilen bir çözüm üretin herkesin eşi devlet memuru değil böyle saçmalık olmaz

  37. anlamadığım bir şey var kpss den 71 -75 puan alıp 80 -85 puanların mulakatla önüne geçip atanan din kültürü ahlak bilgisi öğretmenleri (uzunca yazdım) derslerinde çalmayın çırpmayın hak yemeyin Allah her şeyi affeder ama kul hakkını affetmez nasıl diyecekler

  38. sözleşmeli öğretmenler 1 yılını dolduranlar adaylık kaldırma sınavına girecekler 12/24/2017 sınavları var 4 yılını dolduranlara kadro 2 yıldaha kaldımılar tayin isteyebilecekler ayda eline geçecek para 3500 tl