Kredi Notu Nedir, Kredi Notunun Önemi Nedir?

Bankalardan kredi kullanmak isteyen kişilerin sıklıkla duyduğu kredi notu ortalaması her geçen gün önemini arttırmaya devam ederken artık araç kiralama şirketleri, beyaz eşya satıcıları ve taksitle cep telefonu satan yerler içinde önemli bir belirleyen olarak görülmektedir.
Peki kredi notu nedir?
Aralarında Türkiye’nin en büyük ve güçlü bankalarının yer aldığı 9 bankanın ortak girişimleri sonucu 1995 senesinde kurulan Kredi Kayıt Bürosu bankalar üzerinden işlem yapan tüm müşterilerinin bu işlemlerini veri olarak kaydetmektedir. Kaydedilen bu veriler sonucu hesaplanan mali ortalamalara ise kredi notu adı verilmekte olup Findeks sistemi üzerinden tüm bankalar ve sorgulama yapan kişiler ile paylaşılmaktadır. 

Kredi notu artık günümüzde sadece kredi onayı alınması konusunda değil aynı zamanda vadeli (taksitli) olarak yapılacak olan her işlemde borç veren taraf olan kişi ya da kurumlar için sizin borcunuza ne kadar sadık biri olduğunuzu göstermesi konusunda büyük biri öneme sahiptir. Günümüzde artık düşük kredi notu ortalaması olan kişilerin yüksek tutarlı konut kredileri gibi kredileri kullanmalarına izin verilmezken aynı zamanda telefon operatörleri tarafından gerçekleştirilen taksitli akıllı telefon satın alma işlemlerini bile gerçekleştirmeleri mümkün değildir. 

Yani vadeli, taksitli ya da borçlanarak işlem yapmak isteyen kişilerin mutlak suretle kredi notu ortalamalarını mümkün olan en yüksek seviyede tutmaya çalışmalarına özen göstermeleri gerekir. Kredi notu sorgulaması yapan kişiler için sahip olduğunuz kredi skoru ortalamanız sizin güvenirliğinizi ortaya koymakta yüksek kredi notu ortalaması bu güvenirliği kanıtlarken düşük kredi notu ortalaması ise tam tersi borç verilmesi ya da vadeli işlem yapılması için sizin güvenilemez biri olduğunuzu ortaya koymaktadır. 

 

Exit mobile version