2016 EXPO Antalya'da Toplandı

Kültür ve Turizm Bakanlığının resmi internet adresinde duyurular bölümünde bir duyuru yayımlandı. Yayımlanan duyuru da EXPO 2016 Antalya görkemli bir sunumla kapılarını açtığı belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan duyurunun ayrıntıları şöyle;

* Olimpiyatlar ve Dünya Kupası’nın ardından en büyük organizasyon olarak kabul edilen Dünya Botanik EXPO’su, 160 yıllık EXPO tarihinde ilk kez Türkiye’de açıldı.

* Teması ‘Çiçek ve Çocuk’, sloganı ‘Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya’ olan EXPO 2016 Antalya’da yüzlerce çocuk rengarenk kostümleriyle sahnede dans etti.

EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi, Antalya’nın Aksu ilçesindeki sergi alanında düzenlenen törenle açıldı.

Antalya’da altı ay boyuca açık kalacak serginin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, Uluslararası Bahçe Bitkileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vincente Loscertales, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı yabancı misyon temsilcileri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, milletvekilleri ve beş binin üzerinde davetli katıldı.

AIPH’nin EXPO Kongre Merkezi fuaye alanında verdiği resepsiyon ile başlayan açılışta Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Filistin, Türkmenistan ve Kosova Cumhuriyeti salonda büyük alkış aldı.
Sunuculuğunu Burcu Esmersoy ve Vatan Şaşmaz’ın yaptığı resmi açılış töreninde EXPO 2016 Antalya’ya katılan 52 ülkenin bayrakları da sahnedeki yerini aldı.

EXPO Tarihinde Bir İlk

Olimpiyatlar ve Dünya Kupası’nın ardından en büyük organizasyon olarak kabul edilen Dünya Botanik EXPO’su, 160 yıllık EXPO tarihinde ilk kez Türkiye’de açıldı. 

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki EXPO 2016 Antalya, Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içinde kurulan bin 121 dönümlük sergi alanında 191 gün boyunca açık kalacak. 

Teması ‘Çiçek ve Çocuk’, sloganı ‘Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya’ olan EXPO 2016 Antalya ile Türkiye, tarihi ve kültürel mirasını, biyoçeşitlilik yönünden zenginliğini, tarımsal ve ekonomik potansiyelini, dünyaya tanıtma imkanına sahip olacak. 

Organizasyon çerçevesinde 6 ay boyunca ulusal ve uluslararası konserler, kongre ve sempozyumlar, dans gösterileri, müzikaller, tiyatrolar, atölye çalışmaları, milli ve özel gün ile Ramazan ayı etkinlikleri, sokak eğlenceleri gibi programlar düzenlenecek. 

Kentin turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik olarak katılacak EXPO 2016 Antalya’yı yaklaşık 8 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 

Projesi yaklaşık üç yıldır süren EXPO 2016 Antalya’da cuma günkü açılışa hazırlanılırken projenin yaklaşık 1,7 milyar liraya mal olduğu belirtiliyor.

EXPO 2016 Antalya’da 52 ülke bahçesinin yanı sıra oluşturulan tematik ve koleksiyon bahçeleriyle yüzlerce endemik bitki türü görülebilecek. 

Sergi alanı, yeşil alanların yanı sıra EXPO Kulesi, EXPO Gölü, Türkiye Biyoçeşitlilik Parkuru, Çocuk Adası, Yeşil Köprü, Cam Köprü, Şakayık Terası, Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik Müzesi, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, yedi coğrafi bölgenin ev mimarilerinden esinlenerek yapılan Restoranlar Sokağı, yeme içme yerleri, amfi tiyatrolar, sanat ve sergi binaları, su değirmeni, kongre merkezi ve ülke bahçelerinden oluşuyor.

Sahnede Rengarenk Kostümleriyle Yüzlerce Çocuk Dans Etti

Mehter ve klasik müzik grubu gösterilerinin sunulduğu Osmanlı Bahçesi’ni ziyaret eden Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan daha sonra Çin bahçesinin açılışını yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Geleceğimi Koruyorum” isimli standını gezen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EXPO 2016 Antalya’nın maskotları Ece ve Efe ile birlikte fotoğraf çektirerek alanda bulunan çocuklarla sohbet etti.

Şakayık Terası önünde gerçekleştirilen su ve ışık gösterisini seyreden protokole, temsili bir şakayık çiçeğinin tomurcuklanması ile gün doğumu arasında bir benzerlik kurularak hayatın döngüsü canlandırıldı. Gösteride yer alan yüzlerce çocuk sahnede rengarenk kostümleriyle dans ederken, lazer ve duman şov, video mapping ve havai fişek gösterileriyle program devam etti.

Exit mobile version