Yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde beklentiler Aralık ayında enflasyonun gerilediğinin açıklanması yönünde birleşiyor.
Bloomberg anketine görüş bildiren ekonomistlerin medyan beklentisi, Aralık ayında tüketici fiyatlarının %0,78 oranında azalması yönünde. Yıllık enflasyonda medyan beklenti ise %20,6’da seviyesinde görülüyor.
GCM Yatırım Araştırma Departmanı’nın beklentisi Aralık ayında tüketici fiyatlarının %0,75 gerilemesi ve yıllık enflasyonun %19,90 olarak gerçekleşmesi yönünde.
Reuters’ın anketine göre otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri ve kampanyaların yanı sıra enerji fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle TÜFE’nin Aralık’ta yüzde 0.23 düşüşle 20.52’ye gerilemesi bekleniyor.
Konut, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde geçen yılın son iki ayında uygulanmaya başlanan vergi indirimleri 2019 yılı Mart sonuna kadar uzatıldığının altı çiziliyor.
Merkez Bankası beklenti anketi sonuçlarını açıklamıştı. Bu ay hem enflasyon hem de döviz kurlarında düşüş öngörülüyor.
Yıl sonu enflasyon tahmini ise TCMB tarafından aşağı yönlü revize edildi, yüzde 21,28 olarak belirlendi. Bir önceki ankette yüzde 24,45 seviyesinde idi.
GCM Yatırım Araştırma Departmanı beklentilerine yönelik paylaştıkları notlarında “Enflasyon oranında geri çekilme eğilimi Kasım ayında sağlanan düşüşle beraber belirginleşmiştir. Daha önceden döviz kuru ve enerji fiyatlarındaki artışa maruz kalan bileşenlerin aynı Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da enflasyonda düşüş sağlanmasında etkili olmasını bekleriz.” diyor.
Notun devamında “Kurdan ve enerjiden gelen maliyet baskılarının Aralık ayında bir miktar daha hafifleyerek ÜFE’nin gerilemesinde etkili olmasını bekliyoruz. Bu kapsamda da ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın yaklaşık olarak 15,0 puana düşmesini bekleriz. Tabii ÜFE’nin TÜFE’ye yansımamış kısmı halen maliyet kanalında bir enflasyon riskini beraberinde getiriyor. Bu da, 2019 yılının ilk kısmında enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesinde etkili olabilir.”
“Başkan Erdoğan’ın elektrik ve doğalgazda 1 Ocak 2019’dan itibaren %10 indirim uygulanacak olmasını ve Bakan Albayrak’ın konut, otomotiv, beyaz eşya, mobilya gibi sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV teşviklerinin 3 ay daha uzatıldığını açıklamasına istinaden, Ocak ayı enflasyonun son yılların ortalama seviyelerinden aşağıda gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.” noktalarına değiniyor.
Yılın ikinci yarısında faiz indirimi görülebilir
“Merkez Bankası’nın faiz politikası konusunda, enflasyonda devam eden risklere karşı işi sıkı tutmaya devam edeceğini ve “enflasyon görünümüne bağlı sıkı para politikası” yönlendirmesinin birkaç toplantıda daha devam ettirilebileceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası, yılın 2. yarısında biraz da bazın bizim lehimize olabilecek etkisiyle beraber enflasyonda kademeli düşüş sağlandığı takdirde, enflasyonla uyumlu bir şekilde kademeli faiz indirimleri uygulayabilir.”
Enflasyon beklentileri daha iyi gidişata zemin hazırlıyor
İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin BloombergHT röportajında enflasyonla ilgili olumlu haber akışı yaşandığını belirterek “Bunlardan biri elektrik zammı. Su faturasında indirim yapıldı. Otoyol ve köprülerde zam var ama genele yayılmış değil. Tütün ürünlerinde zam yapılmadı, alkollü içeceklerde yapıldı ancak bunun da enflasyona etkisi sınırlı. Enflasyonla ilgili beklentilerden daha iyi gidişata dair zemin hazırlanıyor.” diye konuştu.
Sezgin 2018 enflasyonunun % 21’in de biraz altında tamamlanabileceğini kaydederek “Gıda kalemi sayesinde eksi bir rakam görülebilir. Zaten yapılan anketler de eksi % 0.1 – 0.4 aralığında değişiyor.” dedi.
Faiz indirimi için yer açılabilir
Gelecek yılın ilk çeyreğinde de enflasyonun % 20 – 21 bandında olabileceğini belirten Sezgin bunun Merkez Bankası’nın % 24 seviyesindeki politika faizinde ölçülü indirim için alan açacağını kaydetti. Yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde beklentiler Aralık ayında enflasyonun gerilediğinin açıklanması yönünde birleşiyor.