Son Dakika : Taşeron Maaşları Kadrolu Olduktan Sonra Artıyor Mu? Artmıyor mu?

Taşeron Son Dakika Gelişmeleri Kamupersoneli.net adresinde…

Taşeron işçilerin kamuda istihdamı için geri sayım başladı fakat her gün ziyaretçilerimizden çok farklı konularda sorular alıyoruz. Taşeron işçilerin kadro (özel sözleşmeli personel) durumuyla ilgili sınav sistemine yönelik bir çok yorum almıştık.

Taşeron işçiler söz konusu sınav sisteminden başarısız olmaları halinde işlerinden olup olmayacaklarını merak ediyor. Bilindiği üzere kamuda artık taşeron yoluyla işçi çalıştırma uygulaması sona erecek.

Taşeron İşçi Soruyor “Hani Tüm Taşeron İşçiler Kadrolu Olacaktı”

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı Sn. Ahmet Davutoğlu, 2 hafta önce Türkiye Büyük Millet Meclisi AK Parti grup toplantısında “tüm taşeron işçi kardeşlerim kadrolu olacak” demişti ve kısa süre sonra , Maliye Bakanı Sn. Naci Ağbal tarafından kadro ‘nun açılımı yapılmış ve söz konusu kadronun “özel sözleşmeli personel statüsü” olacağı ve özel sözleşmeli personel statüsüne geçişlerin aşamalarını bir bir anlatmıştı. Naci Ağbal’ın anlattıklarından pek tatmin olmayan taşeronların kafasında uygulamanın nasıl olacağı konusunda bir çok soru işareti bulunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu “kadro” dedikten sonra , Naci Ağbal ‘ın  “Özel Sözleşmeli Personel” demesi taşeron işçilerin kafasını karıştıran başlıca unsur.

Maaş Meselesi

Peki taşeron işçilerin en merak ettiği konulardan birisi olan “maaş konusu”nda ne tür bir çalışma yapılacak?

Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeronların bir çok sıkıntısını dile getiriyoruz. Bunların en başında aynı işi yaptığı kadrolu personelden çok çok düşük maaş alması geliyor. Kamuda çalışan taşeron işçisi 1300 liraya çalışırken , aynı kurumda aynı işi kadrolu personelin maaşı 3-4 bin TL’yi bulabiliyor. Yine taşeron işçi çoğu sosyal hakkını işten çıkarılma korkusuyla kullanamıyor. Ülkemizde Mobbing’e en çok uğrayanların başında gelen taşeron işçiler çoğu zaman izinlerini kullanamıyor. Hasta olup rapor aldıklarında dahi kötü muameleyle karşılaşıyor.Peki taşeron işçisi “özel sözleşmeli personel” olduktan sonra maaşı diğer çalışanla aynı seviyeye gelecek mi?

Kamuda Taşeron İşçisiyle Aynı İşi Yapan Kadrolu Personel 3 Katı Maaş Alırken

Cevabı Maliye Bakanı Naci Ağbal, gazetecilerin sorularını yanıtlarken vermiş bulundu. Özel sözleşmeli personel olarak kamuda istihdam edilen taşeron işçisi aynı maaşı almaya devam edecek. Yani diğer çalışandan yine az para alacak fakat bazı sosyal haklarında gelişmeler olacak. Toplu sözleşmeler söz konusu olacak ve bir kere özel sözleşmeli personel olan taşeron işçisinin kamudan çıkarılması öyle basit olmayacak. Yani devlet taşeron işçisine emekliliğine kadar kurallara aykırı etmediği sürece iş garantisi verecek.

Exit mobile version