40 Bin Memur Ataması Mecliste Kabul Edilmedi

273 sayılı torba kanun tasarısı görüşmeleri mecliste sürerken atama bekleyenler için de muhalefet tarafından yeni kadro ihdasları teklif edildi ancak kadro teklifleri meclisten onay alamadı. İşte mecliste atama bekleyenleri ilgilendiren konuşmalar ve kabul edilmeyen kadro teklifleri. 

13 Nisan 2016 TBMM Tutanaklarından

İSMAİL FARUK AKSU (İstanbul) – 19’uncu maddeyle Sosyal Güvenlik Kurumuna 2.610 adet sosyal güvenlik denetmeni ve denetmen yardımcısı, Emniyet Genel Müdürlüğüne ise 15 bin adet polis memuru kadrosu ihdası öngörülmektedir. Önergemizle ihdas edilmesi öngörülen polis memuru kadrosunun 30 bine çıkarılmasını, ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına 40 bin öğretmen, Sağlık Bakanlığına 10 bin sağlık memuru, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 10 bin mühendis ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarına göre, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlar Kurulu tarafından tahsis edilmek üzere 40 bin adet memur kadrosu ihdasını öngörmekteyiz.

Değerli milletvekilleri, Türkiye maalesef, atanamayan öğretmenler, atanamayan sağlık personeli, atanamayan ziraat mühendisleri, atanamayan iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları, kısaca atanamayan yüksekokul mezunlarıyla doludur. Bir yanda atanamayan öğretmenler beklerken diğer yanda çocuklarımız 50 kişinin üzerindeki sınıflarda eğitim görmek zorunda kalmaktadır. Yüzlerce sağlık personeli atama beklemekte iken sağlık kurumlarında yoğun bakım ve acil üniteleri başta olmak üzere polikliniklerde sağlık ve yardımcı sağlık personeli ihtiyacı nedeniyle hizmette aksamalar yaşanmaktadır. Bir yanda binlerce atanamayan ziraat ve su ürünleri mühendisleri ve veterinerler durmakta, diğer yanda tarımsal üretim gerilemekte, hayvancılık dibe vurmakta, et, süt ve saman ithal eden bir tarım politikasıyla Türkiye yüz yüze bulunmaktadır. Bir yanda az sayıda açılan uzman ve müfettiş yardımcılığı sınavlarına girmek için yarışan atanamayan iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları, diğer yanda toplanamayan vergiler, 50 milyon kişinin çalınan kimlik bilgileri, aksayan yargı, güvenlik, nüfus ve tapu hizmetleri, personel yetersizliği nedeniyle yapılamayan denetim, takip ve kontroller sonucu oluşan yolsuzluk ve usulsüzlükler. Bir yanda özellikle büyük kentlerdeki asayişsizlik ve terör, diğer yanda mücadelede sayısal olarak oldukça yetersiz kalan güvenlik personeli. 

Değerli milletvekilleri, iş bekleyen üniversite mezunları gençlerimize iş imkânı sağlanması, başta güvenlik, eğitim ve sağlık olmak üzere kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi için öğretmen, polis memuru, sağlık memuru, mühendis ve memur kadrosu ihdasına ilişkin önergemize yüce Meclisin siz değerli üyelerinin destek olmasını bekliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. 
KURUMU: EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLATI: TAŞRA İHDAS EDİLEN KADROLARIN

Sınıfı        Unvanı         Derecesi    Serbest Kadro Adedi       Toplamı

EMH   Polis Memuru     3-9                       30000                       30000


KURUMU: MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEŞKİLATI: TAŞRA

Sınıfı        Unvanı         Derecesi    Serbest Kadro Adedi       Toplamı

EÖH        Öğretmen           1-9                      40000                40000


KURUMU: SAĞLIK BAKANLIĞI TEŞKİLATI: TAŞRA

Sınıfı        Unvanı         Derecesi    Serbest Kadro Adedi       Toplamı

SH        Sağlık Memuru   5-10                  10000                       10000


KURUMU: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TEŞKİLATI: TAŞRA

Sınıfı        Unvanı         Derecesi    Serbest Kadro Adedi       Toplamı

TH           Mühendis            1-8                 10000                     10000


(6) SAYILI LİSTE

Sınıfı        Unvanı         Derecesi    Serbest Kadro Adedi       Toplamı

GİH           Memur                 5-9                 40000                  40000


SERKAN TOPAL (Hatay): Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ocak 2016 tarihinde yapılan uzman yardımcılığı sınavı sonucunda sınavı kazandığı ilan edilen 20 kişi yaklaşık dört aydır işbaşı yapamamıştır. Geçen sene yapılan ve mülakatları da dört ay önce yapılmış olan sınavı kazanan yurttaşlarımıza herhangi bir açıklama da yapılmamıştır. Kendilerinin bu mağduriyetlerinin çözülmesini ve bu vatandaşlarımızın hak ettikleri atamalarının yapılmasını talep ediyorum.

Özetle; Yukarıda dün TBMM’de konuşulanları aktardık. İşsiz memur adayları için kadro tekliflerinin verilmesi yeterli değildir. Mecliste uzlaşıyla kadroların geçirilmesi lazımdır. Atama bekleyenlerin sorunu yüksek puanlarla iş bulamamaktır. Merkezi yerleştirme kontenjanları için bir hamle yapılması şarttır. 

Exit mobile version