657 Sayılı Kanun 48.Madde ( Devlet Memurluğuna Alınacak Kişilerde Aranan Genel Şartlar)

Devlet kurumlarının personel alım ilanlarında çok sık karşılaşılan şartlardan birisi 657 sayılı kanunun 48. maddesinde belirtilen şartları yerine getirmek olarak bildiriliyor. Peki 657 sayılı kanunda yer alan 48. Maddenin içeriği nedir? 

Devlet memurluğuna alınacak kişilerde aşağıdaki genel ve özel şartlar yer almaktadır. 

Genel Şartlar

-Devlet memurluğuna alınacak kişi Türk Vatandaşı olmalı, Söz konusu DMK ‘da bulunan 40 ‘ıncı maddedeki yaş şatlarını taşımalı,  657 sayılı kanun içerisinde 41’inci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımalı, Devlet memuru olarak alınacak kişinin kamu haklarından mahrum olmaması gerekmektedir.Türk ceza kanununun 53 üncü maddesi belirtilen süreler geçmiş olsa dahi , kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl ya da daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar , anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşu suçlar, zimmet, İrtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığını değerlerini aklama ya da kaçakcılık gibi suçlardan mahkum olmaması gerekiyor.Devlet memuru olacak alınacak kişinin askerlikle ilgisinin bulunmaması , askerlik çağına gelmemiş olması, askerlik çağına gelmiş ise muzavvaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelemiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olması şartı aranıyor. Devlet memuru olarak alınacak kişinin akıl hastalığının bulunmaması gerekiyor.

Özel Şartlar

Hizmet göreceği sınıf için DMK’da belirtilen 36. ve 41. maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diplomasının olması gerekir. Ayrıca memur olarak alınacak kişinin kurumların özel kanun ya da diğer mevzuatında aranan şartları taşıması gerekmektedir.

Exit mobile version