Öğretmen

Bir Milyon Fikir 23: Öğretmen Atamalarında Mülakatta Puanlama Olmamalıdır

Sözlü sınavlar işlevsel değildir. Buna bağlı olarak;

1-Öğretmen alımlarında sözlü sınavlarda puanlama yöntemi yerine objektif bir yöntem belirlenmelidir. Son atamada puanların yuvarlanması yapıldı ancak atamayı etkileyecek puanlama olmayacak şekilde bir yöntem seçilmelidir. Referansa dayalı atamalar sağlıklı olmamaktadır. Öğretmen adaylarının veya diğer memur ve işçi adaylarının işe girmek için birilerinden destek ve yardım talep etmesi doğru bir yöntem değildir.

2-Yönetici görevlendirmelerinde de puanlama olmayacak bir yöntem seçilmelidir. Taşrada çok açık müdahale söz konusudur. Sendika ileri gelenleri, milli eğitim yöneticileri, yerel yönetimdeki sorumlular, siyasi parti, ahbap-çavuş ilişkileri okuldaki müdür ve müdür yardımcısı görevlendirmesine müdahale etmektedir. Puanlama olmadan görevlendirme yapılmalıdır. Eğitimciler arasında küskünlüklere ve gruplaşmalara sebep olmaktadır.

3-MEB, kamuya personel alımında sözlü sınav düzenlemesiyle diğer tüm kurumlara örnek olacak adım atmalıdır. Sözlü sınav adı altında birilerinin boş alanları değerlendirip eşini, dostunu, yakınını işe girdirmesi sonsuza kadar sürmemelidir diye düşünüyoruz.

NOT: Şu örneği vermek istiyorum çünkü mülakat yöntemi mantıklı değil. Adalet Bakanlığı, 2013 yılı başında 370 sosyolog aldı.

5 katı kadar adayı mülakat aldı. Malum herkes işe girmek için yoğun bir mesai harcadı.

Atamalar sonunda 370 kişi özenle seçildi, KPSS puanı yüksek olan adayların gözünün yaşına bakılmadı.

Konu bizzat Bakanlıkta dönemin Müsteşarına da aktarıldı. Neyse 2014 yılında Aile Bakanlığı, 2014-1 merkezi atamasında 250 sosyolog aldı.

Mülakatsız aldığı için Adalet Bakanlığı’nın elediği adayların hepsini Aile Bakanlığı aldı. 2016 yılında 15 Temmuz darbe girişimin ardından Adalet Bakanlığı’ndan ihraç olan personel sayısı Aile Bakanlığı’ndan daha çok oldu. İşte anlıyor musunuz sözlü sınavın işlevini?

Kamu kurumları, ilk defa personel alırken sözlü sınavla personel almamalıdır. Herkes eşit şekilde kamuya girebilmelidir. Görevde yükselme devletin ve kamu kurumunun tasarrufundadır. Orada sözlü sınav yapabilir ancak ilk işe girişte objektif bir yöntem benimsenmelidir.

Zeki Kara – Kamupersoneli.net / ÖZEL HABER

Bu yazıya ait tüm haklar Kamupersoneli.net’e aittir. “kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.©