Bir Milyon Fikir 17: MEB, Tüm Yöneticileri Merkezden Atamalıdır

Öncelikle ortaya koyacağımız fotoğraf, bütünü kapsamamakla birlikte genel durumu ortaya koyacaktır. Sendikal çalışmalar bir emektir, elbette ki bu emeğe saygı duyuyoruz ancak yanlış uygulamaları da gündeme getirmek faydalı olacaktır.

SORUN VE ÖNERİLER

1-Öğretmenler, sendikaya üye olup olmama noktasında bir baskıya maruz kalmaktadır. Yetkili sendikadan olan ile olmayan veya sendikası hiç olmayan arasında bir etiketleme söz konusudur. Sendikaya üye olma, bir etiketleme olarak görülmemelidir.

2-Sendikalar, siyasi partilerle iletişim halinde olabilirler ancak siyasi partiyle iç içe olmaları çalışanların çıkarları koruma noktasında bağımsız bir yapı olmadığını ortaya koymaktadır. Sendikayı bir siyasi görüşle veya siyasi partiyle eşleştirmek doğru değildir. Bu anlayıştan vazgeçilmelidir.

3-Sendikal çalışmalar ne yazık ki belirli kişilerin arasında geçen sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir. Sendika başkanı ve ekibi de bir yapı oluşturarak uzun süre faaliyetlerini sürdürmektedir. Sendika yöneticiliğinde bir sınır olmalıdır.

4-Sendikal çalışmalar içinde olanlar Hükümetle veya kurumlarla çok fazla görüşme gerçekleşmektedirler ancak sorunların çözümü noktasında çok az mesafe alınmaktadır. Eğitimde sendikalılaşma şu an yönetici görevlendirme merkezi olarak görülmektedir. Okullarda idareci olmak isteyenlerin uğrak yeri haline gelmiştir sendikalar.

5-Sendika üyesi olanlardan aylık aidat kesilmektedir, yılda dört defa da sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi verilmektedir. Kağıt üzerinde sendikalı üyeliği olan on binlerce memurun olduğunu tahmin etmek sanırım zor değil. Devletin lehine ve sendikaların aktif olacağı yeni bir modeli hayata geçirmeliyiz.

6-MEB; il, ilçe ve okul yöneticilerini (okul müdürlerini) merkezden atamalıdır. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini atanacak kişiler o il ve ilçeye yabancı kişiler olmalıdır, ahbap-çavuş ilişkilerini önlemeliyiz.

Objektif kriterlere göre merkezden hiçbir müdahale olmadan, hızlı bir şekilde yöneticiler belirlenmelidir. Okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığı için eğitim camiasını bölecek kadar rekabetin yaşanmasının önüne geçilmelidir.

Taşrada il ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve okullarda sendikal rekabetin getirdiği gruplaşma ve ayrılıklar yaşanmaktadır. Sendikacılık, adam kayıran ve okul yöneticilerini belirleyen bir mekanizmalar olarak çalışmaktadır.

Sendikalar, çalışanların haklarını savunan, politika üreten, toplumsal yaşama katkı sunan bir yapıya bürünmelidir.

Zeki Kara – Kamupersoneli.net / ÖZEL HABER

Bu yazıya ait tüm haklar Kamupersoneli.net’e aittir. “kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.©

Exit mobile version