Yıllık İzin Nasıl Kullanılır? ( TBMM'deki Yeni Kanun Tasarısı Yasalaşırsa Yıllık İzinler Nasıl Kullanılacak?)

 Geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen kanun tasarısı, çalışma hayatıunda da pek çok konuda değişiklik içeriyor.

Çalışanlar açısından en mühim madde olarak yıllık izin kullanımında değişikliği ön gören kanun tasarısı maddesi.  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne daha önce hem çalışanlardan , hem iş işveren vatandaşlardan gelen taleplerin yoğunluğu sebebiyle yıllık izin kullanım şartlarının değiştirilmesi meclis gündemine de gelmişti. Kanun tasarısı söz işveren ve çalışanların yoğun talepleri sonrasında hazırlandı. Tasarının yasalaşması halinde, yıllık izinlerin kullanım kriterlerinde değişikliğe gidilecek. Yıllık izinler günümüzde en fazla 3 ‘e bölünüyor ve iznin bir bölümü en az 10 gün oluyor.

Yıllık İzinler 5’e Bölünebilecek

Kanun tasarısının yasalaşması durumunda yıllık izinler 5’e bölünebilecek ve yine söz konusu izinlerin  bir bölümü 6 günden az olmayacak. Kanun tasarısının yasalaşması durumunda 14 gün senelik izin hakkı olan bir çalışan senelik iznini 6 gün, 1 gün, 5 gün, 2 gün gibi kullanabilme hakkına kavuşacak. İşverenlerin senelik izinler konusundaki sıkıntısı ise , çalışanlar yıllık izinlerini genellikle bayram tatillerinin öncesi ve sonrasına denk getirerek tatili uzatıyor. Bu durumlar işveren açısından sıkıntı yaratabiliyor. Söz konusu tasarı yasalaşırsa işverenlerde rahatlamış olacak.

Pazar Günleri Yıllık İzinden Düşer Mi?

Çalışan vatandaşların en çok kafasını karıştıran olaylardan birisi pazar günlerinin yıllık izin süresinden düşüp düşmediğidir. Haftanın 6 günü çalışılan iş yerlerinden birinde mesai yapan bir çalışan 7 gün yıllık izin aldığı takdirde 6 gün izin kullanmış olur ve pazar günü yıllık izninden düşmez.

Kamu personeli | Ankara

Exit mobile version