EGM bünyesine 7 bin Çarşı ve Mahalle Bekçisi alım süreci devam ederken 10 bin bekçi alımı daha yapılması bekleniyor.
Adaylar tarafından oldukça ilgi göre Çarşı ve Mahalle Bekçisi alım ilanlarına on binlerce başvuru yapılıyor. KPSS şartsız ve genelde lise mezunu şartıyla yayımlanan bekçi alımları için başvuruda bulunan adayların merak ettikleri bir diğer konusu bekçilerin aldıkları maaşlar ve görevleri konusunda.
Kamupersoneli.net olarak siz okuyucularımıza Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin ne kadar maaş aldıklarını ve mevzuatta yer alan görevlerini derledik.
BEKÇİLER NE KADAR MAAŞ ALIRLAR?
Çarşı ve Mahalle Bekçiliği için başvuruda bulunan adayların en çok merak ettikleri konu maaş konusu. Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin maaşlarında 2017 ile 2018 yılları arasında bir miktar değişme oldu. 2017 yılında göreve başlayan Çarşı ve Mahalle Bekçilerine 2 bin 800 TL ile 2 bin 900 TL arasında bir maaş bağlandı. 2018 yılının girmesiyle bu miktar daha da yukarı çekildi. Bu kapsamda Çarşı ve Mahalle Bekçileri halen 3 bin TL ile 3 bin 100 TL arasında bir maaş alıyorlar.
ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİLERİNİN GÖREVLERİ
Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin görevleri, Resmi Gazete’de yayımlanmış ve halen yürürlükte olan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununda yer alan görevlerden oluşmakta. Bu görevler 3 ana başlık altında toplanıyor.
Birincisi; Genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkan bulunmayan acele ve zaruri hallerdeki görevleri. Bu görevler arasında ”Bir kimsenin can, mal ve ırzına saldırma ve tehditleri önlemek, saldıranları yakalamak, Suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydanda iken sanıkları yakalamak, Kamu düzen ve güvenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların yapılmasına karşı, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almak, Adli kolluk işleriyle ilgili vakalarda, delillerin kaybolmamasını sağlayan muhafaza tedbirlerini almak.” bulunuyor.
Bekçilerin görevleri arasında bulunan ikinci ana başlıkta ise Genel kolluk kuvvetlerine yardım yönünden görevleri yer alıyor. Bu görevler çeşitli yasa dışı satılan ve kullanılan yerlerin tespiti sonrası kolluk görevlerine bildirmek olarak tanımlayabilir. Bu görevler arasında yangın, sel, halkın rahat ve huzurunu bozacak surette açık ve kapalı yerlerde gürültü yapanlar, afet ve tehlikelerle ilgili önbilgileri bildirmekte yer alıyor.
Bekçilerin son görevleri arasında ise, Mahalle sakinlerinin istirahat, sağlık ve selametini sağlamak bakımından görevleri bulunuyor. Bu görevler arasında ise yolda hastalanan, kazaya uğrayan, düşüp kalan ve genel durumu itibariyle yardıma muhtaç olanlara yardım etmek gibi durumlar yer alıyor.
Kamupersoneli.net I ÖZEL HABER
Bu yazıya ait tüm haklar Kamupersoneli.net’e aittir. “kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.©