Kamu Personelleri

Kamu Personellerinin Maaşı Düşecek

Kamu Personellerinin Maaşı Düşecek

Kamu personellerinin bir kısmı bu ay, diğerleri ise önümüzdeki aylarda vergi dilimine girecekler. Vergi diliminden doğan kesintiler nedeniyle de maaşlarında düşüş meydana gelecek.

Peki Vergi Dilimi Nedir?

Tüm gelir elde eden kişilere uygulanan vergi dilimi, belirtilen limit ve şekillerin üzerinde kazanç elde edildiği zaman; yine ilgili kanunda belirtildiği oranlarda devlete yönelik kesintilerin uygulanmasıdır. Bu kesintiler; her maaş ve ekonomi seviyesine ayrı olarak yansıtılır. Asgari ücretli çalışanlar, memurlar, öğretmenler veya diğer kamu personelleri olmak üzere farklı farklı oran ve hesaplamalar üzerinden vatandaşlara yansıtılarak; ekonomik denge korunmaya çalışılır. Alınan maaşlar doğrultusunda da bu aydan itibaren kamu personellerinin maaşı düşecek.

Bu doğrultuda inceleyecek olursak; önümüzdeki günlerde kimler vergi dilimine girerler?

Bu ay itibariyle sözleşmeli memurlar vergi dilimine giriyorlar. Yani maaşlarından bir miktar kesintiler yapılacak. Bununla beraber; doktorların da maaşlarında kesintiler Mayıs ayı itibariyle uygulanacak. Ayrıca; öğretmenler ve hemşirelere de ilk vergi dilimi kesintisi Temmuz ayında uygulanacak. 

Uygulanan vergi dilimi kapsamında, mevcut tarifelere göre yıllık brüt gelir miktarı 12.600 liraya kadar olan gelir vergisi mükellefleri % 15 oranında vergi ödüyorlar. Bu noktada aylık geliri belirtilen tutarı aşanlar, yüzde 20 vergi dilimine yakalanıyorlar. Dolayısıyla kişilerin gelirleri artarken, vergileri de artıyor. Bu noktada hesaplanan tarifeler üzerinden uygulanan vergi kesintileri de artış gösteriyor.

Basit bir hesaplamayla yüzde 3 oranında zam alacak bir memurun maaşına 83 tl zam uygulanmış olacak. Ancak kişi vergi dilimine gireceği için maaşında artış değil, düşüş yaşanacak.

kamupersoneli.net