Hakim ve Savcı Adayları İçin Çifte Sınav Uygulanacak

İzmir Çeşme’de düzenlenen hakim ve savcıların meslek içi çalıştayında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ , basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen çalıştayda basın mensuplarının sorularına yanıt veren Bekir Bozdağ’ın gündeminde Anayasa Mahkemesi vardı.

Gündem : Anayasa Mahkemesi Kararları 

Anayasa Mahkemesinin yetki alanının geniş olmasının Türkiye’de yeni bir tartışma ortamının doğmasına yol açtığının altını çizen Bekir Bozdağ , mahkemelerin arasındaki yetki tartışmalarının tehlikeli olduğuna vurgu yaparak  Anayasa Mahkemesinin yetkilerinin diğer mahkemelerin kararlarını hiçe saymak için kullanılabileceğinden ve ikilemler yaratabileceğinden, bu durumun vatandaşın mahkemeler arasındaki tutarsızlıktan dolayı rahatsızlık içerisine girebileceğini dile getirdi.  Anayasaya göre Anayasa Mahkemesinin Yargıtay’ın yerine koyarak ilk mahkeme kararını denetleyemeceğini ve yerindelik denetimi yapmaması gerektiğinin altını çizen Bekir Bozdağ Anayasa Mahkeme’sinin yanlış kararlar verdiğini söyledi.

Bekir Bozdağ hukuk fakültelerine ilişkin yaptığı konuşmada eğitimine devam eden öğrencilerin pratiğe yönelik çalışmalara yönlendirilmesi gerektiğini söyledi ve şu şekilde konuştu ;

Staj Başlama Sınavına Sınav Bitimi Sınavı Ekleniyor

“Eğer güçlü, verdiği kararlarla güven ve memnuniyet duygusunu daha yukarı çekecek yargı sistemi oluşturmak istiyorsak bunun birinci ayağı, kaliteli hukuk eğitiminden geçmektedir. Hakim, savcı ve avukatlarımızın mesleğe girişleriyle ilgili usullerimiz var. Yeni dönemde avukatlar için sınav getiriyoruz, hakim ve savcılar için mevcut olan staja başlama sınavını da stajın bitimine de koyma kararı aldık. Yargı alanında, usta çırak ilişkisi çerçevesinde stajın tam işin içinde yapılmasını sağlayacak formül bulabiliriz. Yeni dönemde bu formül üzerinde çalışmamız gerekiyor. Bir hakime bir stajyer olabilir, hakim yardımcısı, savcı yardımcısı olarak atayabiliriz, zabıt katibi olarak kalemde bir süre çalıştırsak, yani sadece anlatarak değil, tüm aşamalarda işin içerisinde çalıştırarak, yaşatacak ve denetleyecek sistem kurabiliriz” dedi.

Adli Veri Bankası çalışmalarından da bahseden Bekir Bozdağ  1 ocak 2017 ‘den itibaren Adli Veri Bankasını faliyete geçirmeyi planladıklarını ve Adli Veri Bankası sisteminin bir arama motoru mantığıyla çalışacağından bahsetti “adli google” olarak nitelendirdiği sistemin vatandaşların yargıyla alakalı sorularını yanıtlama ve yardımcı olmada çok işe yarayacağından söz etti.

Kamupersoneli.net

Exit mobile version